top of page

Een geschikt dieet voor prikkelbaar darm syndroom


Wanneer je de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom hebt gekregen, kan je met de juiste voeding veel klachten verhelpen. Ondanks dat men vaak zegt dat het niet te genezen is, kan je het leed wat het prikkelbare darm syndroom geeft met een goed dieet wel degelijk verzachten. Maar waar moet je rekening mee houden in je dieet? En is dit per persoon verschillend?Prikkelbare darm syndroom & voeding

Allereerst is een goed en natuurlijk voedingspatroon is erg belangrijk voor gezonde darmen. Met goede voeding kan je klachten als een opgeblazen buik, buikpijn, diarree of winderigheid verlichten. Het is bijvoorbeeld belangrijk om geen bewerkt voeding en de juiste vezels te eten. Maar ook om voor biologisch vlees te kiezen. Gewoon vlees in de supermarkt bevat vaak antibiotica, wat niet goed is voor de bacteriën in je darmen. Verder kan het helpen om voeding hoog in FODMaP zoveel mogelijk te laten staan.FODMAP dieet prikkelbare darm

Het FODMaP beperkte dieet is ontwikkeld in Australië. Het is bedacht voor mensen met een prikkelbare darm syndroom. Waar andere oplossingen en therapieën niet leken te helpen, was dit dieet voor veel mensen een uitkomst. Waar staat het voor?

FODMaP is een afkorting voor een aantal ingewikkelde namen:

· F Fermenteerbare.

· O Oligosachariden (fructanen en galacto-oligosachariden). Deze komen voor in peulvruchten en tarwe.

· D Disachariden (lactose). Deze komen voor in melkproducten.

· M Monosachariden (fructose). Deze komen voor in fruit en groenten.

· a and

· P Polyolen (suiker alcoholen). Deze komen voor in zoetstoffen, fruit en groenten.FODMaP-arm dieet: hoe werkt het?

Je mag deze ingewikkelde termen eigenlijk meteen weer vergeten. Ik leg het je uit. FODMaPs zijn kleine moleculen die niet zo goed worden opgenomen in de dunne darm. Ze komen daarom in de dikke darm terecht. In de dikke darm bevinden zich veel bacteriën. De FODMaPs worden door deze bacteriën opgegeten, en hierdoor ontstaan de vervelende symptomen van PDS, denk aan een opgeblazen buik. Symptomen zoals diarree of een verstoorde stoelgang ontstaan doordat er meer vocht wordt aangetrokken in de dunne en dikke darm.Welke voedingsmiddelen laat je staan als je kiest voor een FODMaP-arm dieet?

Ik geef je een paar voorbeelden. Hieronder vind je veel voorkomende producten waar veel FODMaP’s in zitten:

 • brood gemaakt van tarwe, rogge, meergranen en gerst

 • beschuit, ciabatta of croissants

 • couscous

 • pasta van spelt of tarwe

 • pizza, bladerdeeg en tortilla’s van tarwebloem

 • asperge, avocado en bloemkool

 • appel kers, peer en perzik

 • alle melk van dierlijke afkomst, havermelk karnemelk

 • kwark, yoghurt, vla en zure room.


Wat mag ik dan nog wel?

Allereerst is het goed om te weten dat je kiest voor een FODMaP-arm dieet. Het doel is niet om alle producten helemaal te laten staan, maar om het eten hiervan te verminderen. Een beetje is niet erg, omdat dit doorgaans geen klachten geeft. Hoe kan je goede keuzes maken? Kies voor voeding van nature laag in FODMAP’s: (orgaan)vlees, vis, schaal- & schelpdieren, eieren, de meeste noten & zaden en ook rijst. Qua groente en fruit is er ontzettend veel wat FODMaP-arm is. Voor een complete lijst verwijs ik je door naar de lijst hieronder.Lijst met FODMaP-arme & FODMaP-rijke producten
.docx
Download DOCX • 27KB
Hoe nu verder?

Wil je meer weten en kan je wel wat hulp gebruiken? Maak een afspraak voor een gratis intakegesprek. Dan bekijken we samen hoe we jouw prikkelbare darmsyndroom kunnen aanpakken.

Comments


180907_173007_shoot_aljan_annely_highres.jpg

Studio Tempel

Wat leuk dat je dit blog leest! Wij zijn Annely en Aljan, broer en zus. 

Door onze eigen ervaring hebben wij een enorme passie ontwikkeld voor voeding, beweging en gezondheid. Via dit blog willen wij leuke en interessante informatie delen die verband hebben met deze onderwerpen. 

Plan je intake gesprek

Heb je prikkelbare darm syndroom of andere darmklachten? Wil je weten hoe ik je kan helpen? Een intake gesprek duurt 60 minuten en is altijd gratis!

Recente blog's

Studio Tempel

Koedijk 8b

7908 TA Hoogeveen

info@annelytempel.nl / info@aljantempel.nl

 • Linkedin
 • Facebook
Waar vind je mij?

Mijn praktijk is gevestigd bij strand Nijstad. Een uniek recreatiegebied vlak achter Hoogeveen. De locatie is erg makkelijk te bereiken en er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid.

bottom of page