top of page

Bestrijdingsmiddelen op de top 10 meest gegeten fruit soorten door kinderen


In mijn vorige blog vertelde ik over de "Dirty Dozen" en "Clean fifteen", lijsten die verwijzen naar groenten en fruit met de meeste en minste residuen van bestrijdingsmiddelen. In 2022 heeft foodwatch zoals ieder jaar de controleresultaten van residuen van bestrijdingsmiddelen op voeding opgevraagd bij de Nederlandse voedsel en warenautoriteit (NVWA). In dit blog ga ik in op de uitslag.Onderzochte fruit soorten

Dit jaar is er specifiek gekeken naar residuen van bestrijdingsmiddelen op de 10 meest gegeten fruitsoorten door kinderen in Nederland, daarnaast zijn ook rozijnen onderzocht. Via steekproeven is er gekeken naar gangbara (niet biologisch) fruitsoorten. Er zijn 483 monsters genomen, waarin 109 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen. 91 procent van de producten waren vervuild! Ter vergelijk: de NVWA heeft sinds 2007, 197 monsters genomen van de top 10 meest gegeten biologische fruit soorten door kinderen. Maar op 10 procent van de biologische producten werden bestrijdingsmiddelen gevonden.Overschrijding van gezondheidsnormen

Zoals ik in mijn vorige blog aan gaf mogen de residuen van bestrijdingsmiddelen niet schadelijk zijn voor mensen. Daarom zijn er limieten vastgesteld voor de hoeveelheid residuen die er nog op groenten en fruit mag zitten. Helaas wordt er bij de toelating van bestrijdingsmiddelen geen rekening gehouden met het mogelijke cocktail- en stapel effect. Ze kijken naar één bestrijdingsmiddel en niet naar het effect van meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk. Dit is erg verontrustend aangezien de meeste fruitsoorten meerdere bestrijdingsmiddelen bevatten.


Zelfs zonder rekening te houden met het cocktail- en stapel effect werden bij 16 procent van de mandarijnen en 23 procent van de sinaasappelen de maximale hoeveelheid residuen overschreden. Daarnaast zijn bij zeven metingen bestrijdingsmiddelen gevonden op fruit dat in Europa geteeld is, maar die niet in de Europese landbouw gebruikt mogen worden. Illegaal dus. Vijf van de zeven keer ging het om appels en ook Vijf van de zeven keer waren de producten geteeld in Nederland. Gek genoeg heeft de NVWA geen onderzoek ingesteld hoe deze verboden bestrijdingsmiddelen op het fruit terecht zijn gekomen.


Hieronder de top 10 meest gegeten soorten door kinderen. Nummer één bevat de meeste met residuen van bestrijdingsmiddelen en nummer tien het minste. Het percentage geeft aan op hoeveel producten bestrijdingsmiddelen zijn gevonden.

 1. Mandarijnen (100%)

 2. Sinaasappelen (100%)

 3. Tafeldruiven (99%)

 4. Aardbeien (91%)

 5. Appelen (98%)

 6. Peren (97%)

 7. Abrikozen (83%)

 8. Bananen (92%)

 9. Perziken (88%)

 10. Kiwi's (23%)


Toename

Ook is er gekeken of er sprake is van een toename van bestrijdingsmiddelen op de top 10 kinderfruit soorten. Gemiddeld genomen zijn in de afgelopen 10 jaar het aantal bestrijdingsmiddelen per fruit soort met 24 procent toegenomen! Appels (+94%), peren (+91%), sinaasappels (+39%), abrikozen (+32%), mandarijnen (+23%) en perziken (+14%) laten een toename zien. Bij tafeldruiven (-4%), bananen (-10%) (-14%) en aardbeien (-19%) is gelukkig een daling te zien.Rozijnen

Volgens het Voedingscentrum een gezond tussendoortje voor kinderen! Helaas blijkt dat het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen in de periode van 2018-2021 bijna verdrievoudigd is. In 2018 werden er gemiddeld 6,1 gifsoorten gevonden. In 2021 maar liefst 18,6! De maximale hoeveelheid gifstoffen dat op één product is gevonden was in 2018 14, in 2021 maar liefst 39. In 2018 werd in 11 procent de limiet voor de hoeveelheid residuen van bestrijdingsmiddelen overschreden, in 2021 was dit 29 procent! En dan te bedenken dat er bij de toelating van bestrijdingsmiddelen geen rekening wordt gehouden met het de combinatie van verschillende bestrijdingsmiddelen. Rozijnen zijn extreem vervuild! Ter vergelijking werd bij biologische rozijnen gemiddeld 0,7 gifsoorten gevonden. Biologische rozijnen zijn dus niet vrij van bestrijdingsmiddelen maar wel vele malen schoner.Hoe nu verder?

In groenten en fruit zitten vitamines, mineralen en vezels. Net als voor volwassenen is fruit voor kinderen erg belangrijk. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat kiezen voor biologisch groenten en fruit in de meeste gevallen een must is! Wil je meer weten of samen met mij aan de slag? Neem dan contact met mij op, dan help ik je verder.


Bronvermelding

 • https://www.pan-netherlands.org/wp-content/uploads/2022/12/Bestrijdingsmiddelen-in-rozijnen-en-kinderfruit-.pdf

Comments


180907_173007_shoot_aljan_annely_highres.jpg

Studio Tempel

Wat leuk dat je dit blog leest! Wij zijn Annely en Aljan, broer en zus. 

Door onze eigen ervaring hebben wij een enorme passie ontwikkeld voor voeding, beweging en gezondheid. Via dit blog willen wij leuke en interessante informatie delen die verband hebben met deze onderwerpen. 

Plan je intake gesprek

Heb je prikkelbare darm syndroom of andere darmklachten? Wil je weten hoe ik je kan helpen? Een intake gesprek duurt 60 minuten en is altijd gratis!

Recente blog's

Studio Tempel

Koedijk 8b

7908 TA Hoogeveen

info@annelytempel.nl / info@aljantempel.nl

 • Linkedin
 • Facebook
Waar vind je mij?

Mijn praktijk is gevestigd bij strand Nijstad. Een uniek recreatiegebied vlak achter Hoogeveen. De locatie is erg makkelijk te bereiken en er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid.

bottom of page