Ontlastingsonderzoek
In mijn praktijk werk ik op basis van de uitslag van een ontlastingsonderzoek. Een ontlastingsonderzoek kan de oorzaak van klachten meer inzichtelijk maken .
Bij spijsverteringsklachten kan de uitslag van een ontlastingsonderzoek aangeven waar de klachten door veroorzaakt worden. Een slechte vertering, een verstoord darm-microbioom, ontstekingen of een overgroei van ziekmakende micro-organismen.
Om er achter te komen wat er met je darmen aan de hand is, is het handig er een kijkje in te nemen. Niet letterlijk maar aan de hand van ontlastingsonderzoek. Dit onderzoek laat ik uitvoeren door een gespecialiseerd laboratorium.
Bij de volgende klachten kan een ontlastingsonderzoek uitkomst bieden:
-
Buikpijn
-
Obstipatie of diaree
-
Opgeblazen gevoel
-
Darm krampen
-
Darmklachten
-
Prikkelbare darmsyndroom (PDS)
-
Vermoeidheid
-
Huidproblemen
-
Veelvuldig antibiotica gebruik
-
Verdenking op Candida
-
Vaginale schimmelinfecties
Wat meet je o.a. met een ontlastingsonderzoek?
Een ontlastingsonderzoek is een zeer uitgebreid onderzoekspakket dat is samengesteld uit verschillende onderzoeken. Om je een beter beeld te geven van wat een ontlastingsonderzoek inhoud heb ik hieronder de belangrijkste parameters kort uitgelegd.
pH-waarde
De zuurgraad van de ontlasting dient binnen een bepaalde bandbreedte te liggen om te zorgen dat alle processen goed kunnen verlopen
Spijsvertering
Kun je alles dat je eet ook daadwerkelijk opnemen
Je darmmicrobioom
Welke micro-organismen leven er in je darmen en zijn dit wel de goede
Immuunsysteem
Zijn er ontstekingen of is je immuunsysteem aan het vechten