top of page

Mineraal in de spotlight: Selenium

De naam Selenium komt je wellicht minder bekend voor dan Jodium, waar ik vorige maand over vertelde. Selenium is een mineraal en een voedingstof die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Het is, net als jodium, een spoorelement. Dit bekent dat we er maar een kleine hoeveelheid van nodig hebben. Maar laat je niet misleiden… dit zegt niets over hoe belangrijk dit mineraal is!



Waarom is Selenium belangrijk?

Selenium is onmisbaar als bouwsteen voor de Seleno-eiwitten. Er bestaan 25 verschillende soorten Seleno-eiwitten die enorm belangrijk zijn door het hele lichaam. Als antioxidant bijvoorbeeld, beschermt het je lichaamscellen tegen schadelijke oxidatieprocessen. Daarnaast heeft te weinig Selenium een negatief effect op het immuunsysteem waardoor je meer kans hebt op auto-immuunaandoeningen en andere ziekten. Dit geldt ook voor kanker. Selenium speelt een belangrijke rol bij kankerpreventie. En ook voor Covid-19 patiënten geldt dat de hoeveelheid Selenium een belangrijke indicator is om de kans op overlijden door Covid in te schatten. Het is belangrijk voor het voorkomen van hart- en vaatziekten en het is onmisbaar in het onschadelijk maken van lichaamsvreemde stoffen. Tenslotte is het belangrijk voor de werking van de schildklier en vruchtbaarheid. Selenium ondersteunt de productie van sperma.



Te kort aan Selenium: wat merk je hiervan?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor selenium is vastgelegd op 70 mcg/dag voor volwassenen. Volgens het voedingscentrum mag je niet meer dan 300mcg per dag binnenkrijgen.

Wanneer je een lange tijd minder dan 40 microgram per dag binnenkrijgt, kan er een tekort ontstaan. Ook infecties, een zwangerschap en borstvoeding kunnen bijdragen aan een te kort. De baby pikt als het ware de Selenium in, waardoor er voor de moeder een tekort kan ontstaan. Overigens merk je een Selenium te kort niet direct aan bepaalde symptomen. Dat maakt het ook enigszins gevaarlijk, want een tekort maakt je wél vatbaar voor bepaalde ziekten.

Wat als ik meer dan 300 mcg binnenkrijg, vraag je je misschien af? Te veel binnenkrijgen via voeding gebeurt niet zo vaak, dus daar hoef je niet bang voor te zijn. Gebruik je een supplement, dan is een ander verhaal. Daarmee moet je wel voorzichtig zijn, maar daarover later meer.



Kwetsbare doelgroepen

Uit onderzoek blikt dat bepaalde Seleno-eiwitten voorrang krijgen op de Selenium als er een te kort aanwezig is. Gelukkig maar, want dit zijn de eiwitten die het belangrijkste zijn om te overleven. Zo hebben vooral de hersenen, hormonen en het voortplantingssysteem bij mannen geluk, want zij staan als eerste in de rij. Een tekort kom je dan ook meestal niet tegen hier. Wel zien we een tekort vaker bij senioren en bij vrouwen die last hebben van hartfalen. Het is dus voor iedereen belangrijk om voldoende Selenium binnen te krijgen, maar voor deze doelgroepen is het extra belangrijk.



Top 10 voedingsmiddelen rijk aan Selenium

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen is 70 mcg. Hoe zorg je er nou voor dat je deze hoeveelheid binnenkrijgt? Onze voeding is de belangrijkste bron van Selenium. Hoeveel we ervan binnenkrijgen verschilt over de hele wereld. In Noord-Europa bijvoorbeeld in Finland en Zweden zit er weinig Selenium in de grond. In de VS, Canada, China en Rusland bevat de bodem veel meer Selenium. Toch kunnen we ook in Europa op onze voeding letten, en zo genoeg Selenium binnenkrijgen.

Selenium vind je namelijk vooral in vlees, vis, eieren, zuivel en andere dierlijke voedingsmiddelen. Vegetariërs en veganisten moeten daarom extra opletten. De volgende producten bevatten de meeste Selenium.


Top 10:

  1. Paranoten 1917 mcg / 100 gr.

  2. Inktvis 66 mcg / 100 gr.

  3. Oesters 66 mcg / 100 gr.

  4. Scholfilet 61 mcg / 100 gr.

  5. Tong 60 mcg / 100 gr.

  6. Tonijn 57 mcg / 100 gr.

  7. Chiazaad 55 mcg / 100 gr.

  8. Mosselen (gekookt) 49 mcg / 100 gr.

  9. Kreeft 49 mcg / 100 gr.

  10. Sardines 49 mcg / 100 gr.


Kan ik Selenium in een supplement nemen?

Wanneer je niet genoeg selenium binnenkrijgt via je voeding, kan je een supplement nemen. Hier moet je echter wel voorzichtig mee zijn. Het gebruik is veilig, zolang je niet meer inneemt dan 300 mcg per dag. Dit geldt dus ook voor het eten van paranoten. Wil je meer informatie of zeker weten dat je de goede hoeveelheid binnen krijgt? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag!




Bronvermelding

180907_173007_shoot_aljan_annely_highres.jpg

Studio Tempel

Wat leuk dat je dit blog leest! Wij zijn Annely en Aljan, broer en zus. 

Door onze eigen ervaring hebben wij een enorme passie ontwikkeld voor voeding, beweging en gezondheid. Via dit blog willen wij leuke en interessante informatie delen die verband hebben met deze onderwerpen. 

Plan je intake gesprek

Heb je prikkelbare darm syndroom of andere darmklachten? Wil je weten hoe ik je kan helpen? Een intake gesprek duurt 60 minuten en is altijd gratis!

Recente blog's

Studio Tempel

Koedijk 8b

7908 TA Hoogeveen

info@annelytempel.nl / info@aljantempel.nl

  • Linkedin
  • Facebook
Waar vind je mij?

Mijn praktijk is gevestigd bij strand Nijstad. Een uniek recreatiegebied vlak achter Hoogeveen. De locatie is erg makkelijk te bereiken en er is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid.

bottom of page