Toen ik zestien was sloeg mijn lichaam alarm. Ik was altijd een fanatieke zwemmer geweest. Elke dag twee uur in het water. En nu merkte ik plotseling tijdens de trainingen dat mijn spieren veel sneller verzuurden. Ik sliep moeilijk in en was overdag moe. Wat moest ik ermee? Moest ik maar denken dat hartritmestoornissen en hartkloppingen gewoon bij het leven hoorden?
Een hele ‘maaltijd’ voor vier euro
Ik sportte al vanaf m’n vijfde en was Nederlands zwemkampioen in mijn leeftijdsklasse. Van ’s morgens vroeg tot ’s avond laat had ik zin in eten. Veel brood, Brinta, zuivelproducten en zo meer. Ik nam de schijf van vijf in driedubbele hoeveelheden tot me. En méér dan de schijf van vijf. Want om in de schoolpauzes wat te schranzen hoefden we enkel de straat over te steken voor energydrank en een pak koeken. Of naar de Mac: een hele ‘maaltijd’ voor vier euro! Ik was een sporter, mij kon toch niks gebeuren? Jawel dus. Mijn klachten werden steeds erger. Uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis terecht. Mijn hartritmestoornissen zouden een aangeboren afwijking zijn. Ik moest er mee leren leven. Deze diagnose gaf mij geen voldoening.
“Ga eens naar een orthomoleculair kPNI-therapeut”, zei iemand. Geen idee wat dat was, maar ik ben gegaan. Het zou mijn leven voor altijd veranderen.
Klachten verdwenen
Zij leerde mij dat voeding meer is dan alleen lekker. Ik nam haar serieus, en binnen een paar dagen voelde ik mij al zoveel beter. De klachten verdwenen en zijn nooit meer teruggekomen. Mijn fascinatie was voor altijd gewekt. Wat doet voeding met je lichaam? Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb vanaf 2012 opleidingen gevolgd. Eerst drie jaar voeding & diëtiek, daarna orthomoleculaire therapie met vervolgens een specialisatie in darmtherapie. Sinds 2017 mag ik mijzelf orthomoleculair voedingscoach noemen.
Ik coach allerlei mensen, van topsporters tot mensen die te zwaar zijn. Overgewicht is het meest voorkomende voeding-gerelateerde gezondheidsprobleem. En daar komt nog een probleem bovenop: frustratie. Mensen die ‘het al zo vaak geprobeerd hebben’ zijn teleurgesteld en ontmoedigd. Dat is logisch. Ze weten alleen niet dat het komt door de verkeerde aanpak.
Meer zelfvertrouwen
Daarom heb ik afgelopen jaar vanuit de orthomoleculaire therapie gewerkt aan de ontwikkeling van mijn programma Nu écht met Nu écht eten en Nu écht afvallen. Ik hoop er velen mee te helpen aan meer zelfvertrouwen en een betere weerstand.
Ooit gaf iemand mij een tip … een orthomolecu-nogwat. Geen idee wat dat was, maar ik ben gegaan. Ik ben mijn tipgever voor altijd dankbaar. Dus als jij iemand bent of kent die zo’n tip kan gebruiken …
Comments