top of page

Botten bouillon

Tijd

48 uur

Porties

20

Categorie

Ingredienten

  • 5kg biologische runder botten

  • Eventueel limoenblad en citroengras


Bereiding

Stap 1 – De juiste botten

De eerste belangrijke stap om goede bouillon te krijgen is het kopen van de juiste soort botten van goede kwaliteit. Kies bij voorkeur voor botten van biologische, grasgevoerde runderen, die bevatten meer mineralen en omega-3 vetzuren.

Let daarnaast op een combinatie van de botten en gewrichten. De gewrichten bevatten meer kraakbeen en geven de meeste gelatine. Gelatine is één van de belangrijkste helende stoffen uit botten bouillon. Het beenmerg uit mergpijp geeft smaak, hier zitten ook specifieke nutriënten in die heel voedzaam zijn.


Stap 2 – Laten trekken

Zet een grote pan +- 10L op het vuur, vul de pan voor ongeveer 80% met verschillende soorten botten en gewrichten. Vul de pan met koud water tot alle botten onder water staan en breng het op hoog vuur aan de kook. Als het kookt zal er schuim omhoog komen. Het is belangrijk om dit er af te scheppen want het kan de bouillon een vieze smaak geven. Zet de pan op het kleinste pit en laat op laag vuur sudderen (net niet koken). Als je de deksel omhoog doet en je ziet heel af en toe een belletje omhoog komen is de temperatuur goed. Zie je meer belletjes dan is de temperatuur te hoog. Je moet dan af en toe het vuur uit zetten. Als je een slowcooker hebt, kan je het in de slowcooker, op de laagste stand de bouillion bereiden. Runder botten en gewrichten kunnen 48 tot wel 72 uur op laag vuur sudderen.

PAS OP: Zorg dat je niet het huis verlaat als je de botten bouillon op het vuur hebt staan, er ontstaat een vetlaag aan de bovenkant. Als de bouillon aan de kook komt, heb je de kans dat er vet over heen gaat en kan het in de brand vliegen.


Stap 3 – Bewaren

Als de bouillon klaar is, moet het gezeeft worden.

Neem 10 tot 20 glazen bakjes (speciaal voor in de vriezer) en verdeeld de bouillon over de bakjes. Tijdens het afkoelen zal er bovenop de bouillon een laag vet uitharden. Je kunt besluiten het vet er af te scheppen maar je kunt uiteraard het vet er ook in laten zitten. Deze vetlaag kun je gewoon mee opwarmen tijdens het bereiden van bijvoorbeeld soep.

Wat je nu overhoudt is een prachtige bouillon vol met gezonde mineralen, gelatine en andere voedingstoffen.


TIP: De bouillon kun je in de vriezer bewaren en gebruiken als basis om elke soep gezonder en lekkerder te maken.

TIP: Ben je opzoek naar smakelijk biologische botten direct van de boer? Bestel botten van gras gevoerde dieren die hebben geleeft in de wei in Ansen online op https://www.ekovleesbestellen.nl/webwinkel/biologisch-vlees-kopen/ of haal het op bij Jan Steenbergen zijn winkel in Ansenbottom of page