top of page

Petra

Ik had jarenlang last van astma. Daar kwam ook hooikoorts bij. Last tijdens het sporten, veel medicatie met vervelende bijwerkingen, gewoon niet helemaal fit. Samen met Aljan zijn we aan de slag gegaan met mijn voeding. Met mooie resultaten als gevolg.

Het succesverhaal van Petra – van alle astma klachten af

Petra had jarenlang last van astma. Daar kwam ook hooikoorts bij. Last tijdens het sporten, veel medicatie met vervelende bijwerkingen, gewoon niet helemaal fit. Samen zijn we aan de slag gegaan met haar voeding. Met mooie resultaten als gevolg.

 

Ik heb de hulp van Aljan ingeschakeld omdat ik steeds meer last kreeg van astma. Vorig jaar kwam daar ook nog de stempel hooikoorts bij. Voor beide kreeg ik veel medicatie en toen dacht ik: ‘dit klopt niet en dit wil ik niet meer.’

 

In plaats van dat het beter werd, kreeg ik steeds meer astmaklachten en andere verschijnselen door de medicatie, waar ik niet blij van werd. Ik doe aan wedstrijdzwemmen. Als ik aan het trainen was, was ik een half uur bezig om mijn ademhaling onder controle te krijgen. De ene keer lukte dit, de andere keer totaal niet, dan was ik mijn hele training kwijt. Erg lastig. Ook had ik vaak last van een opgezette buik. Ik was niet dik, maar wilde wel iets afvallen en wat ik ook probeerde, het lukte niet.

 

Aljan gaf me veel inzichten. Om te kijken waar de klachten vandaan kwamen, moest ik wel even door het stof. Qua eten moest ik alles uitsluiten wat te maken kán hebben met astma. Dat betekent histamine-, gluten- en lactosevrij eten. Geen suiker, geen alcohol. Geen koffie, geen groene thee. Maar ook geen tomaat, aardbeien of watermeloen bijvoorbeeld. Dit zijn producten die ik wel at omdat dit gezond is voor mij, dacht ik. Je kunt je voorstellen, dit was even afzien. En misschien denk je: wat mocht je dan nog wel eten?

 

Ook ik liep hier tegenaan. Maar toen wilde ik de knop omzetten. Ik wilde wegblijven van de ‘ik-mag-niks-meer’ instelling. Toen ben ik met een vriendin gaan kijken wat ik nog wel mocht. Het bleek dat er nog veel opties overbleven die ook echt lekker waren. Ik moest alleen even m’n best doen. En nu ben ik er zo aangewend, en mis ik suiker, alcohol, lactose en gluten niet eens meer.

 

Inmiddels ben ik van mijn medicatie af en voel ik me zó veel beter. Ik gebruikte bijvoorbeeld standaard neusspray voor het slapengaan. Dat hoeft niet meer. En zelfs met hardlopen heb ik mijn ademhaling onder controle. Ik kan zelfs door neus ademhalen. De ontstekingswaarden in mijn lijf zijn minder en m’n hartslag is stuk beter, omdat ik geen medicatie meer heb. Voorheen was mijn hartslag in rust soms 80. Op de bank voelde ik mijn hart dan te keer gaan, en wat ik ook deed, het ging niet naar beneden. Of tijdens het zwemmen was ik benauwd. Dan had ik een hartslag van 197 tijdens warming up, dat is echt niet oké. Nu is mijn lage hartslag 40, en gemiddeld ligt het rond de 54. Als ik voor mijn training het zwembad ik duik houd ik het nu gemakkelijk 1,5 uur vol. En de laatste fijne bijkomstigheid: mijn nieuwe eetpatroon heeft me 9 kilo gekost. Niet mijn doel, wel heel fijn.

 

Het leuke is dat ik veel mensen om mij heen meeneem. Mensen zijn geïnteresseerd in mijn verhaal en gaan zelf ook andere keuzes maken met betrekking tot gezondheid en voeding. Ik steek mensen aan en volgens mij is dat een hele goede ontwikkeling!

Geinspireerd?

Aljan Tempel - Studio Tempel 
info@aljantempel.nl |  06 10599810

bottom of page